Make your own free website on Tripod.com
Mastika Hadith - Jilid 1 - Bab 5 - Fasal 1 - Hadith 56

Mastika Hadith

Jilid 1

Bab 5 : Beriman kepada adanya hari akhirah.

Fasal 1

Hadith 56

Dari Aisyah radiyallahu`anha, katanya: “Aku melihat Nabi salallahu alaihi wasalam semasa baginda hampir wafat dan di sisinya sebuah bejana berisi air, dan baginda memasukkan tangannya ke dalam bejana itu lalu menyapu mukanya, sesudah itu baginda berdoa: ‘Ya Tuhanku! berilah aku pertolongan terhadap penderitaan-penderitaan maut atau sakaratulmaut (yang sedang aku hadapi ini)’.” (Tirmizi dan Ibn Majah)

Muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah. Dalam hadith ke 56 yang kita bahas pada kali ini, diambil daripada Ummul Mukminin Saidatina Aisyah rha yang berada di sisi Nabi salallahu alaihi wasalam yang ketika itu dalam keadaan sedang menghadapi sarakatulmaut sebelum baginda wafat pada usianya 63 tahun.

Mari kita lihat 10 rentetan peristiwa yang membawa kepada sakitnya Nabi salallahu alaihi wasalam. Bukannya apa tuan-tuan; bila kita habis teliti 10 rentetan peristiwa ini nanti, baru kita akan nampak bagaimana hadith di atas ini datang.

1) Pada Ramadhan 10 Hijrah, Nabi salallahu alaihi wasalam telah berikhtikaf di dalam masjidnya selama 20 hari. Sedangkan Ramadhan sebelum ini, baginda hanya ikhtikaf 10 hari sahaja. Ini satu perubahan yang Nabi cuba tunjuk kepada para sahabat radiyallahu`anhu. Nabi nak bagitaunya apa tuan-tuan?...Nabi nak bagitau, kalau dah rasa semakin tua tu, semakin rumah kata pi, kuboq kata mari, sepatutnya hendaklah kita rapat dengan rumah Allah. Itu mesejnya. Dan, ya, memang ada warga emas yang kita lihat ikut mesej tesebut, namun yang tak kenanya ialah kebanyakan dari mereka anggap Islam ini hanya ritual sahaja, sehingga tak bermasyarakat langsung dah depa. Pi masjid, semayang-semayang-semayang, zikir-zikir-zikir, itu sahaja yang depa buat. Perjuangan untuk Islam sudah tidak ada dalam kalender mereka. Bila ajak depa, “Jom sheikh, joint parti yang nak tegakkan Islam.”...Dengaq-dengaq kita kata macam tu, mula-mula dia belehaq dulu, “Blurppp! blurpp! banyak angin sungguh aih!”...Kita tau, belehaq banyak kali tu kira signal nak bagitau dia dah pencen la tu. Tapi dia tak sedaq, Nabi saw start angkat senjata pi jihad time umuq baginda 55 tahun. Sama dengan umuq pencen kita. Cuba tuan-tuan calculate tengok, betoi tak kata ana?...Nabi hijrah pi Madinah ketika umuq dia 40 (umuq Nabi ketika terima wahyu) + 13 (berdakwah kat Mekah) = 53 tahun. Selepas tu, 2 tahun kemudian baru Allah suruh turun pi jihad ke medan Badr. So, 53 + 2, bukan 55 ka?...So, jangan jadikan umur lanjut sebagai excuse untuk tidak turun ke medan jihad.

2) Taddarus Quran Nabi saw pada Ramadhan 10 Hijrah berlaku sebanyak dua kali. Maknanya, pada tahun itu, Jibril alaihissalam turun check bacaan Quran Nabi sebanyak dua kali, sedangkan Ramadhan sebelum itu, Jibril hanya check sekali saja. Ramai para sahabat tak berapa alert tentang perkembangan ini, kecuali Abi Bakrin seorang sahaja.

3) Pada awal bulan Safar tahun 11 Hijrah, Nabi salallahu alaihi wasalam pergi ke kawasan Bukit Uhud dan baginda berdoa untuk seluruh syuhada` Uhud. Juga sebelum ini, Nabi salallahu alaihi wasalam tak pernah buat perkara macam tu.

4) Kemudian pada malamnya pada hari yang sama, Nabi pergi pula ke perkuburan Baqi` dan begitu juga yang baginda lakukan iaitu berdoa kepada Allah meminta keampunan untuk penghuni Baqi`.

5) Pada hari ke 29 bulan Safar tahun 11 hijrah, Nabi mula jatuh sakit. Kejadian itu berlaku selepas Nabi balik dari menghantar jenazah seorang sahabatnya di Baqi`. Sesampai saja di rumah Aisyah, Nabi mengadu sakit kepala. Start dari hari itu, Nabi mula diserang demam panas. Seperti yang ana ulas pada perenggan terakhir dalam perbahasan Qanun Jinayah Syar`iyah (Bah 1 – Bab 3 – Fasal 3 - Perkara 124) yang baru lalu, bahwa ada sebahagian ulama bersetuju antara faktor penyebab kepada jatuh sakitnya Nabi sehingga membawa kewafatan baginda ialah kerana kesan racun yang pernah diberi oleh wanita Yahudi di Khaibar.

6) Lima hari sebelum wafat, baginda salallahu alaihi wasalam meminta supaya disiramkan kepadanya air sejuk. Sebaik selepas sahabat siram air yang banyak ke atas tubuhnya, Nabi minta pula dia dipapah ke atas mimbar supaya baginda boleh jumpa para sahabat. Di atas mimbar itulah, Nabi bagi mesej yang sangat penting. Kata Nabi, “Barang siapa yang pernah aku sebat belakangnya, sekarang marilah sebat belakang aku balik. Dan barangsiapa yang pernah aku jatuhkan maruahnya, maka tampillah sekarang, jatuhkanlah maruah aku sekarang!” ...Ini dia yang dikatakan sebagai keadilan seorang pemimpin Islam. Bila Nabi kata macam tu, time tu baru sahabat-sahabat semua realize bahwa antara mereka dengan Nabi sudah sampai ke penghujungnya. Sehingga bangun Abi Bakrin seraya berkata, “Ya rasul Allah! aku tebus ibu dan ayah ku untuk mu!”...Kebiasaan dalam masyarakat Arab memang macam tu bila depa tengok satu benda yang besar, depa akan guna nama makbapak.

7) Empat hari sebelum kewafatannya, Nabi berwasiat dengan satu wasiat yang cukup besar, iaitu supaya dihalau keluar seluruh orang-orang yahudi, nasara dan musyrikin dari semenanjung tanah Arab. Inilah wasiat yang telah dilupakan oleh umat Islam hari ini. Kalau ada golongan yang bangkit memperingatkan wasiat ini kepada pemerintah Islam hari ini, pasti mereka akan dicap sebagai terroris seperti yang dikenakan pada Osama bin Laden. Cuba tuan-tuan buka laman www.ladang.net bertarikh Dec 13 `05 (http://ladang.net.my/idimensi/modules.php?name=News&file=article&sid=406), dalam posting yang diterjemahkan telah dibongkarkan suatu perancangan di dalam mesyuarat kabinet Ariel Sharon, bagaimana negara haram yahudi itu hendak menyerang loji-loji nuklear Iran. Inilah resolusi terbaru musuh-musuh Allah. Apa yang kita boleh buat sekarang tuan-tuan?...Takdak apa yang boleh kita buat melainkan berdoa sajalah. Seperti biasa, kita hanya sekadar tunggu dan lihat depan mata kita sendiri negara-negara Islam satu persatu diserang. Nak harapkan OIC?...Nak harapkan pemimpin-pemimpin Islam yang berstatus millionaire?...Jangan haraplah tuan-tuan, depa ni setakat jihad ekonomi boleh la sembang. Habih kuat pun, setakat kutuk saja. Itu saja yang depa boleh. Kalau boleh jihad perang ni depa tak mau dengaq langsung. Sehinggakan baru-baru ni time bulan posa yang lalu, sapa pun tak tau pihak kuffar dalam negara kita sendiri sekali lagi serang dua buah masjid di Penang. Berita tentang kejadian tersebut ditutup begitu saja. Alasan depa, takut jadi rusuhan kaum. Inilah antara punca pihak kuffar semakin pijak kepala kita sebab kita dok bagi muka kat depa. Ana bukan nak menghasut, tetapi semua ni dah lebih tuan-tuan.

8) okay kita sambung peristiwa rentetan seterusnya, iaitu sehari sebelum wafat, Nabi saw telah melakukan dua perkara. Pertama, baginda telah memerdekakan seluruh hamba sahya samada miliknya atau milik orang lain selagimana baginda mampu. Dan yang keduanya, Nabi saw bersedeqah wangnya sebanyak 7 dinar. Itulah saja wang yang baginda ada pada saat dia nak wafat. Sebagai pengajaran betapa besarnya “sedeqah jariah”, baginda tetap bangun bersedeqah walaupun ketika itu baginda amat gering.

9) Hari terakhirnya, iaitulah pada hari Isnin 12 Rabiul awal. Maknanya, pada hari Isnin Nabi dilahirkan dan pada hari Isnin juga Nabi wafat. Sebab itu, Imam Ghazali pernah berkata bahwa hari mati seseorang akan berlaku samada sama dengan hari dia dilahirkan atau waktu ketika dia dilahirkan. Tu dia tuan-tuan. So, pakat check la masing-masing punya surat beranak. Ini andaian Imam Ghazali rahimallahu ta`ala saja.... Okay pada Subuh Isnin tu, ketika sahabat-sahabat nak pergi masjid, tiba-tiba depa nampak Nabi selak langsir dan melambai ke arah mereka. Kelihatan seolah-olah Nabi dah sihat. Cuba tuan-tuan bayangkan suasana time tu. Dalam keadaan semua pakat risau tengok Nabi sakit, tiba-tiba nampak Nabi lambai. Habih kecoh sahabat semua pakat seronok. Lalu Abi Bakrin bagi isyarat supaya Nabi jadi imam. Tetapi Nabi tak kata apa, hanya lambaian dan senyuman sahaja yang mampu Nabi buat. Rupa-rupanya itulah lambaian dan senyuman terakhir Nabi kepada para sahabat radiallahuanhu. Kemudian Nabi pun baring semula dan baginda dikelilingi oleh ahli-ahli keluarganya sahaja ketika itu. Sahabat-sahabat lain tidak ada. Mereka kembali menjalankan urusan masing-masing setelah disangka Nabi dah sihat. Time tu lah Nabi panggil anaknya Fatimah bersama kedua cucu kesayangannya Hassan dan Hussein serta kesemua isterinya, lalu dinasihatinya mereka.

10) tibanya waktu nazak Nabi saw. Ini dia tuan-tuan, baru sampai hadith yang kita baca mula-mula tadi tu. Ketika itulah Aisyah kata, “Aku melihat Rasulullah saw memasukkan tangannya ke dalam bejana dan menyapu air ke mukanya sambil berkata: Sesungguhnya kematian ini ada sakarahnya.”... Lalu Nabi berdoa seperti yang disebut dalam hadith di atas. Dalam riwayat yang lain sebut, Nabi baring atas ribaan Aisyah sambil mengikat kepalanya dengan kain yang basah. Sebab itu kalau ada anak-anak kita demam, antara cara perubatan untuk menyejukkan tubuh depa ialah basahkan tuala kecik macam tuala good morning tu dan bubuh kat kepala anak kita. Atau lagi cantik kalau dapat bubuh ais kiub dalam tuala good morning, pastu bubuh kat dahi anak, insyaAllah, panas badan dia boleh kurang. Sambil demah dahi anak tu, bacalah doa-doa apa sikit seperti fatihah ka or ayatul syifa` ka, insyaAllah boleh reduce sikit demam tu. Sebab yang kata molikul air ni, yang terdiri dari unsur hidrogen dan oksigen, dia boleh berubah-rubah apabila disebut nama Allah kat dia. Dia boleh berubah sebab dia juga benda hidup. Jadi, apabila kita baca fatihah kat air, melalui scope kita akan lihat molikul air bertukar menjadi amat cantik, atomnya tambah bertenaga dan bercahaya seperti yang ditunjuk dalam gambar yang disebar dalam internet hari tu. Kita lihat bagaimana gambar-gambar dalam internet tu, membuat perbandingan molikul air yang dibaca nama Allah dengan yang tidak dibaca nama Allah, kita boleh tengok, ada bezanya tuan-tuan.

Berbalik kepada keadaan Nabi dalam sakarah tadi. Ketika Nabi baring di atas dada Aisyah, ucapan last sekali yang baginda sebut seperti yang diriwayatkan oleh Aisyah rha ialah sambil mata baginda merenung ke atas, baginda berkata (maksudnya), “Bersama-sama dengan mereka yang telah Engkau kurniakan nikmat dari golongan para nabi, siddiqin, syuhada` dan solihin. Ya Allah Ya Tuhanku! ampunkanlah dosa ku dan kasihanilah aku. Letakkanlah aku dengan kekasih yang tertinggi. Ya Allah Ya Tuhanku! Engkaulah kekasihku yang tertinggi.”...Menurut Aisyah, sebaik sahaja Nabi kata macam tu, dirasanya seluruh anggota tubuh Nabi menjadi terlalu lemah dan akhirnya wafatlah Nabi saw, iaitu pada pagi Isnin 12 Rabiul awal ketika berusia 63 tahun 4 hari.

Bila tersebar berita kewafatan Nabi saw, orang yang pertama sampai selain ahli keluarga Nabi ialah Saidina Abi Bakrin. Dalam keadaan langkah kaki Abi Bakrin yang begitu lemah, beliau menuju ke pembaringan jenazah Rasulullah di katil Aisyah. Muka Nabi yang ditutup dengan selimut dari Yaman mengikut riwayat, ditariknya lemah. Lalu menangis Abi Bakrin, diciumnya dahi Nabi saw, maka gemparlah seluruh Madinah sehingga Saidina Umar al-Khatab sendiri tidak dapat menerima hakikat ini. Pedang dihunusnya, Umar kata, “Sapa kata Nabi mati, dia mati!”...Kacau punya cerita tu tuan-tuan. Punyanya sayang Umar kepada Nabi sampai sapa kat Nabi mati, dia nak pancung orang tu. Tu dia yang kata Umar tu tuan-tuan. Umar kata, “Baginda hanya pengsan sepertimana pengsannya Musa di Bukit Tursina. Satgi dia sedaq la tu.”...Dengan pedang yang terhunus, menyebabkan orangramai takut nak ziarah pulak dah. Bila dengaq kecoh kat luar, Abi Bakrin pun kesat airmata, dia keluar dan panjat satu batu, lalu panggil semua orang untuk dia buat satu ucapan. Lalu berkatalah Abi Bakrin dalam satu ucapannya yang masyhur, “Wahai manusia! siapa yang rasa dia sembah Muhammad, maka ketahuilah mereka bahwa Muhammad dah mati. Namun barangsiapa yang menyembah Allah, sesungguhnya Allah itu hidup, tidak akan mati buat selama-lamanya. “...Kemudian Abi Bakrin sambung dengan ayat 144 Surah Ali `Imran yang bermaksud, “Sesungguhnya Muhammad itu hanyalah seorang rasul dan telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Sekiranya rasul itu mati atau terbunuh di medan peperangan, adakah kamu akan kembali menjadi kafir? Barangsiapa yang murtad selepas Muhammad mati, tiadalah dia memudaratkan Allah walaupun sedikit pun; ...”...Bila Saidina Umar dengaq ucapan Abi Bakrin macam tu, barulah dia sedaq Nabi memang wafat betoi. Lalu terlepaslah pedang dari tangan Umar, pastu dia pula menangis semahu-mahunya.

Itu dia tuan-tuan kasihnya para sahabat kepada Nabi saw yang tiap-tiap hari Nabi bergaul dengan depa. So macamana dengan kita yang tak pernah tengok Nabi?... Lagilah kita rasa kasih dan rindu nak jumpa dengan baginda. Tak sabar rasanya nak tengok dia di Padang Mahsyar. Betoi tuan-tuan. Kita hanya tahu berkenaan sifat peribadi, akhlak dan perjuangannya melalui hadith-hadith dan sirah-sirah sahaja tanpa melihat batang tubuh baginda saw. Sabarlah tuan-tuan, sampai masanya, insyaAllah, Allah akan izinkan kita jumpa Nabi. Cumanya, kenalah kita istiqomah di atas jalan perjuangan seperti yang telah Nabi tunjuk. Jangan sekali-kali tergelincir. Tetapi kalau tergelincir pi berjuang di atas jalan setan, dibimbangi bukan Nabi yang kita jumpa, malah kita akan dipisahkan dari orang-orang beriman dan dihumban dalam neraka bersama-sama Firaun, Qarun, Haman dan orang-orang yang sealiran dengan mereka. Nauzubillahiminzalik.

Kesimpulannya

1) Nabi saw tu adalah manusia seperti kita juga. Dia bukannya malaikat. Dia makan minum, ada perasaan sakit, dia kahwin, dia kena demam pening apa semua sehingga membawanya kepada maut. Sebab itu Allah sebut pada ayat 30 Surah az-Zumar, “Wahai Muhammad! kamu akan mati dan mereka juga akan mati.”...Maknanya, Nabi juga adalah manusia biasa yang pasti akan mati dan begitu juga kita akan menyusulinya. Cumanya, kenalah buat preparation untuk bertemu Allah.

2) Disamping kita berubat, jumpa doktor apa semua, jangan lupa kaedah yang diajar oleh Nabi seperti yang diriwayat oleh Aisyah rha, bagaimana air digunakan sebagai medium untuk menyejukkan badan yang diserang demam panas.

Allahu `alam.

18/12/05

 

g130_jpg.jpg